Annons:

Bäst i sin klass – så effektiv är nya Xpeng P7+

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 okt 2024

Artificiell intelligens har redan börjat leta sig in i våra bilar. Tesla förlitar sig på tekniken för att lyckas med sin utlovade självkörning, och en rad tillverkare lovar bättre röststyrning i sina bilar genom användare av ChatGPT. 

Och när Xpeng vill profilera sig som ledande på avancerad teknik är naturligtvis AI med i bilden. Ett exempel på det är Xpeng P7+ som nu visas på bilsalongen i Paris. Det handlar om en vidareutveckling av sedanen P7, som började säljas här i Sverige för två år sedan. Med det har karossen både fått en ny design och vuxit på längden för att nu vara strax över fem smeter lång. Som elsuvarna Xpeng G6 och G9 har också P7+ fått 800-voltsteknik för att kunna ladda snabbt, men det nämns inte hur hög effekt bilen klarar. 

Däremot anger Xpeng en väldigt låg siffra för förbrukningen som uppges vara 1,16 kWh per mil. Då förmodligen inte enligt WLTP utan den mer förlåtande kinesiska körcykeln. Men säkert är att Xpeng tack vare en växelriktare med kiselkarbid har lyckats göra P7+ till en av de mest energieffektiva bilarna på marknaden. Detaljer kring batteriets storlek och hur lång räckvidden är nämns inte. 

På den kinesiska marknaden säljs Xpeng P7+ med två LFP-batterier med en kapacitet på 61 eller 76 kWh och där anges räckvidden med det större batteriet till 71 mil. I Kina erbjuds modellen också med bakhjulsdrift från en elmotor med en effekt på 180 eller 230 kW. 

Teknisk information kring den europeiska versionen samt priset vill Xpeng alltså återkomma kring. Hellre lyfter de nu hur bilen använder AI, som används i allt från infotainmentsystemet till anpassning av bilens chassi. Bilen ska kunna lära känna de som kör den och anpassa inställningen efter vem som sitter bakom ratten. Assistanssystemet tar hjälp av AI Hawkey Visual Solution som med hjälp av bilens kameror och sensorer läser av omgivningen. Intressant är att Xpeng valt att inte använda Lidar-radar och nästa år lovas funktionen Highway NGP komma till Europa för att göra bilen delvis självkörande på motorväg. 

När Xpeng P7+ kommer till Sverige och vad priset blir här har ännu inte meddelats. 

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: