Nu byggs Onvo L60 – utmanar Tesla Model Y

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 aug 2024

Nio ska lansera två nya märken som båda kommer erbjuda elbilar med en billigare prislapp än tillverkarens nuvarande modeller. Först ut är märket Onvo och när den första modellen L60 presenterades tidigare i år var det tydligt att den vill utmana Tesla Model Y. Bland not släpptes en reklamfilm som visade att Onvo L60 har mer plats på insidan och därmed lämpar sig bättre för familjer.

Nu har tillverkningen av Ondo L60 dragit igång i kinesiska Hefei. Den byggs där på samma produktionslinor som Nios övriga modeller. Exakt hur mycket teknik som Onvo L60 hämtar från Nios modeller är ännu oklart då de tekniska detaljerna ännu inte har presenterats. Men det lovas en effektiv drivlina med en förbrukning på 1,21 kWh per mil. Tillsammans med ett lågt luftmotstånd med ett cW-värde på 0,229 ska Onvo L60 kunna erbjuda en räckvidd på upp till 100 mil, i alla fall enligt den mer förlåtande kinesiska körcykeln.

När tillverkningen nu är igång får vi också se de första bilderna på interiören hos Onvo L60. Formspråket känns igen från Nios övriga modeller, men är här ännu mer avskalat och påminner mer om det vi känner igen från Tesla. Så hittas till exempel ingen skärm med förarinformation bakom ratten och på den finns endast två scrollhjul. Utöver det finns vad som ser ut att vara en enkel head up-display visare hastigheten.

Priset för Onvo L60 börjar i Kina på 219.900 yuan, vilket motsvarar 320.000 kronor. Det är omkring 40.000 kronor mindre än vad den uttalade konkurrenten Tesla Model Y kostar i Kina. Då ingår ocså batteriet, vilket inte är en självklarhet hos Nio som här säljer sina modeller med eller utan batteri, som då hyrs till en månadskostnad. Precis som Nios modeller ska även Onvo L60 kunna byta batteri vid tillverkarens så kallade Power Swap Station.

Onvo och det andra nya märket Firefly kommer enligt tidigare uppgifter att lansera i Europa under nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: