Bekräftat – snart slut med fossilbilar från VW i Norge

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 okt 2023

Den som vill köpa en Volkswagen med en förbränningsmotor i Norge ska inte vänta för länge. Endast fram till i december i år tas det emot beställningar av modeller som går att tanka vid en pump, meddelar Harald A. Møller AS som är Volkswagens importör i Norge.

Att ett sådant beslut var på väg meddelades redan förra året. Nu är det alltså slutgiltigt bekräftat.

Sedan 1948 importerar företaget Volkswagens bilar till landet, en verksamhet som i år alltså firar 75 år. Under åren har det blivit över en miljon Volkswagen på norska vägar, varav 102.000 har varit helt eldrivna.

Från slutet av år är det alltså endast eldrift som gäller. Golf är den sista förbränningsbilen som normännen kommer kunna beställa från Volkswagen. Sen är det enbart ID-modellerna som gäller i Norge.

– Vi uppmuntrar alla att överväga en elbil för sitt nästa bilköp. Att byta till en elbil är ett avgörande steg för att minska det individuella koldioxidavtrycket och totalt sett ett viktigt bidrag till att bekämpa klimatförändringarna, Ulf Tore Hekneby som är vd för Harald A. Møller AS.

Förra året stod elbilar för 79,3 procent av alla bilar som registrerades in. I Sverige var andelen förra året 33 procent, vilket var rekord under ett år här. I mars i år passerade elbilarna i Norge en ny milstolpe när de utgjorde hela 86,8 procent av nybilsregistreringen.

Volkswagen har där en stor del av kakan, med sin elsuv ID.4 som landets näst mest registrerade bil hittills i år. På första plats hittas – precis som i Sverige – Tesla Model Y.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: