Beskedet: endast elbilar från Nissan i Europa 2030

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 aug 2024

Med Leaf var Nissan en föregångare och lanserade världens första massproducerade elbil. Ett försprång som den japanska tillverkaren kanske kunde ha förvaltat bättre. Vid sidan av Leaf, som ännu lever kvar, har Nissan idag elsuven Ariya, samt skåpbilarna Interstar och Townstar, som även finns som personbil (och som baseras på Renault Kangoo).

Och fler eldrivna modeller lär det bli. För här i Europa kommer Nissan endast sälja eldrivna modeller från 2030, alltså fem år innan endast nya utsläppsfria person- och transportbilar tillåts att säljas inom EU.
– Vår affärsplan är mycket tydlig: vi vill sälja 100 procent elbilar i Europa år 2030, säger Nissans Europachef Mayra González till brittiska Autocar.

Nissan satsar bland annat stort på egen masstillverkning av solid state-batterier.

Beskedet går i linje med nyheten från i somras om att Nissan länger ned utvecklingen av bensin- och dieselmotorer för att i stället fokusera på eldrift. Tidigare har Nissan lanserat strategin Ambition 2030 som innefattar målet att lansera 19 elbilar till 2030. Utöver det satsar tillverkaren stort på att lyckas med storskalig tillverkning av solid state-batteriet från 2028, bland annat genom ett samarbete kring material med amerikanska NASA.

Till de båda satsningarna lades tidigare i år också strategin “The Arc” som ska leda till att priset på elbilar blir samma som de hos bilar med förbränningsmotorer till år 2030.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: