Bil Sweden: alltid billigast med elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 feb 2022

Branschorganisationen Bil Sweden har undersökt skillnaderna i kostnad för att köra elbil jämfört med en bensin- eller dieselbil. Och resultatet är tydligt. Oavsett var och hur du bor blir det betydligt billigare med elbil.

Summan som sparas in på med elbil varierar en del beroende på boendeform och plats. Men även med den senaste tidens höga elpriser i framför allt södra Sverige blir det alltid billigare med elbil.

– Våra beräkningar visar att elbilarna har en lägre drivmedelskostnad per mil, i förhållande till bensin- och dieselbilarna även efter att ha beaktat att både el-, bensin- och dieselpriserna har ökat senaste tiden, säger Mattias Bergman som är vd på Bil Sweden

I uträkning jämförs driftkostnaden för hushåll som kör bensin- och dieselbilar med hushåll som kör elbil. För att få in olika boendeformer och de regionala skillnaderna i elpris tas hushåll med villa och egen laddbox i norra och södra Sverige, samt de som bor i lägenhet utan möjlighet att ladda hemma med i beräkningen.

För hushåll med villa och laddbox har Bil Sweden räknat med att 90 procent av laddningen sker hemma. Exemplen med lägenhet bygger på beräkningen att 20 procent var snabbladdning till en kostnad av 5 kronor per kWh och övriga 80 procent normal laddning som kostade 3 kronor per kWh.

Allra mest sparar den som bor i norra Sverige (Elområde 1) och har möjlighet att ladda hemma. Jämfört med en bensinbil kan en elbil där bli upp till 9 kronor billigare per mil. Med en årlig körsträcka på 1 100 mil sparade elbilsägaren då 10 000 kronor under förra året.

Det är ingen hemlighet att ”hemma är bäst” när det kommer till att ladda billigt – också det oavsett var i landet du bor. Med lägre elpriser i norr blir det där fyra kronor dyrare per mil, eller 4 200 kronor på ett år, att ladda vid offentliga laddstationer jämfört med om du har laddbox hemma.

För elområde 4 i södra Sverige sjunker skillnaden till tre kronor per mil.

Men även hushåll som inte har tillgång till hemmaladdning sparar tusenlappar genom att köra på el i stället för att tanka bensin eller diesel. Den som är beroende av offentliga laddstolpar sparade enligt beräkningen förra året in 6 000 kronor, eller fem kronor per mil.

– Ofta hörs i debatten att elbilen enbart är något för människor runt våra större städer. Men har du tillgång till hemmaladdning i norra Sverige så har du lägst körkostnad. Men även om du enbart har tillgång till publik laddning så är det fortfarande billigare att köra elbil i jämförelse med en bensin eller dieselbil, säger Mattias Bergman på Bil Sweden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: