Billigare teknik ger batterier ”evigt” liv

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

4 maj 2016

En gel som skapades för att göra batterier billigare att tillverka visar sig också ge dem nästintill obegränsad livslängd. Hittills har forskarna vid University of California Irvine bara hunnit ladda upp och ladda ur batteriet lite över 200 000 gånger. Batteriet fungerar fortfarande lika bra som när det var nytt, men med dagens teknik hade det varit oanvändbart för längesedan.

Litiumjonbatterier består bland annat av ytterst tunna guldtrådar som är alldeles utmärkta för att lagra elektroner – men så bräckliga att en efter en börjar gå sönder tills batteriet slutligen anses vara uttjänt efter en 5 000 till 7 000 laddcykler.

Den nya tekniken, som beskrivs i den vetenskapliga tidskriften Energy Letters, bygger på att dessa så kallade nanotrådar får en beläggning av mangandioxid samtidigt som den flytande elektrolyten byts ut mot en elektrolyt i gelform.

Doktoranden Mya Le Thai säger att den extremt förbättrade livslängden kom som en överraskning för alla, för gelen skapade hon i förhoppningen att pressa kostnaden för litiumjonbatterier.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!