Biltillverkare samarbetar för standard vid ”robotladdning”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 sep 2022

Förenklad snabbladdning utan en mängd olika konton och laddbrickor efterfrågas av många elbilsägare. Ökade samarbeten mellan aktörer är ett steg på vägen och Plug & Charge, där laddningen startar automatiskt när kabeln kopplas in, kommer till allt fler märken.

Men visst vore det skönt om du inte ens behövde kliva ur bilen för att ladda?

Inom ett nytt forskningsprojekt kallat ”ROCIN-ECO” samlas biltillverkare BMW, Mercedes, Audi , Porsche och Ford tillsammans med laddnätverket Ionity för att etablera en standard för automatisk laddning.

Eller som de väljer att kallar det: ”robotladdning”.

Målet är att ta fram system som gör att laddstationen kan kommunicera med alla elbilar. Dessutom måste roboten så klart förstå hur och var laddkabeln ska kopplas in. Roboten ska erbjuda snabbladdning, men hur hög effekt som är planerad framgår inte.

Tanken är inte att endast gör laddningen mer bekväm. Initiativtagarna bakom samarbetet menar att automatiseringen minskar laddtiden med upp till 15 procent.

Projektet löper fram till mars 2024. Till dess är första målet att sätta upp minst en och helst flera robotstationer utmed motorvägar i Europa. Var de är tänkt att hamna har inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!