BMW vill visa solid state-batterier senast 2025

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 apr 2021

Med lanseringen av i4 och kommande modeller med eldrift befinner sig BMW i vad de beskriver som den andra fasen av elbilar.

Den ska pågå till år 2025 och efter det ska den verkliga förändringen komma i vad som döpts till ”Neue Klasse”, den nya klassen. Det är en anspelning på de framgångsrika modeller med samma namn som under 1960- och 70-talet räddade den krisande biltillverkaren.

Den nya-nya klassen är så klart elbilar och BMW säger sig vilja utrusta dem med en ny och bättre generation av batterier. Det handlar också om den sjätte generationen av BMW:s eDrive som ska ersätta den femte som vi nu ser i kommande modeller.

– Vi vill tydligt öka energitätheten i cellerna och samtidigt minska kostnaden och mängden material. Vi vill också minska användningen av (icke återvunna) råvaror för att verkligen skapa ett ”grönt batteri”, meddelade BMW:s vd Oliver Zipse i ett pressmeddelande.

BMW säger sig undersöka olika tekniker för att uppfylla kraven och solid state-tekniken ser ut att bjuda på bäst förutsättningar.

– Vi bedriver intensiv forskning kring tekniken för solid state-batterier. Mot slutet av årtiondet kommer vi implementera ett batteri anpassat för bilar i serieproduktion, säger Frank Weber som är utvecklingschef hos BMW i ett uttalande.

Han lägger också till att de redan innan 2025 vill visa upp ”demonstrationsbilar” med tekniken.

Till sin hjälp i utvecklingsarbetet får de hundratals miljoner kronor i statliga stöd, samt pengar från EU:s forskningsfond för batteriutveckling.

Bilindustrin har stora förhoppningar kring solid state-batterier som erbjuder både snabbare laddning och bättre prestanda. Hittills har ingen lyckats tillverka dem med vinst i stor skala. Bland annat meddelade tillverkaren Fisker att de i alla fall för tillfället lägger ned sin forskning kring tekniken.

Företaget QuantumScape anses ha kommit längst i utvecklingen och ska dra igång en pilotanläggning för tillverkning i Kalifornien. En av dess investerare är Volkswagen som nyligen gick in med ytterligare 100 miljoner dollar i QauntumScape efter att deras batterier uppfyllt Volkswagens krav vid tester.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: