Branschen överens: Elbilsexplosionen är här

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

14 sep 2017

Motormässan i Frankfurt känns som en definitiv vändpunkt. Elbilar har visserligen visats upp på tidigare mässor och mycket av det som visas den här veckan är konceptbilar, men… Nu finns det knappt någon fordonstillverkare som inte är  övertygad om att elbilar är ett måste för att överleva. En av dem är Jaguar Land Rover, vars vd är säker på att explosionen är här.

– Jag är helt övertygad om att vi kommer att se batteribilar på våra vägar mycket snabbare än vad någon hade räknat med och att infrastrukturen kommer att hinna ifatt, säger Ralf Speth till CNBC.

I samband med motormässan i Frankfurt meddelade företaget också att den kommande batterisuven i-Pace ska tävla i en serie som avgörs i samband med Formel-e.

– Det tävlades i att utlova flest kommande elbilar under veckan, säger Max Warburton, analytiker på Bernstein, till Financial Times.

Som tidningen Elbilen nyligen rapporterade storsatsar Jaguar Land Rover på elbilar. Från och med 2020 är det endast rena elbilar och hybrider som gäller för dem. Mercedes utlovar även att man från och med 2022 kommer att få alla modeller med någon form av eldrift. Volkswagen har en liknande plan: Alla modeller ska elektrifieras och innan dess, år 2025, ska man ha 80 eldrivna modeller – varav 50 med enbart elmotor – och företaget satsar även på en gigantisk batterifabrik.

Volvo har tidigare meddelat att man ska fasa ut alla modeller med enbart fossilbränslemotorer för att ge plats åt batteri- och hybridbilar, medan indiska Mahindra utlovar eldrift i alla modeller vid sidan av traditionella motorer.

Till och med Honda har visat upp en elbil som kommer ut på den europeiska marknaden 2019. Jaha, säger någon säkert. Den personen har i så fall inte hört vad en av den japanska biltillverkarna nyligen kallade batteribilar: En historisk parentes.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!