Foto: Marianna/Flickr

BYD: Alla bilar i Kina har elmotor 2030

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

22 sep 2017

Dubbelt så många elbilar såldes i Kina i augusti jämfört med samma månad ett år tidigare. Den snabba utvecklingen innebär att biltillverkaren BYD:s styrelseordförande förutspår en snabbare omställning än många tror. 2030 kommer alla bilar i landet att ha elmotor, menar Wang Chuanfu.

– Vi är övertygade om tidtabellerna och vi tror att det kommer att  ska tidigare än väntat, sa han på torsdagen enligt nyhetsbyrån Reuters. Då avser han hela spektrat av elbilar – från rena batteribilar till hybrider.

Den senaste statistiken från China Association of Automobile Manufacturers (CAAM) antyder att det kan ligga mycket i Wangs analys.

Under augusti producerades och såldes 72 000 respektive 68 000 fordon med någon form av eldrift. Försäljningen av batteribilar var 56 000 under månaden, en ökning med 96 procent jämfört med augusti 2016. Försäljningen av ladhybrider ökade också, men endast med 22 procent.

Augusti var visserligen en exceptionell månad – under hela året fram till nu ökade försäljningen av batteribilar med endast 44 procent – men Wang tror att det stora uppsvinget är på väg.

Wang liknade omställningen vid en slags kapprustning, där ambitiös planer presenteras i en allt stridare ström.

– En rad regeringar har presenterat tidsplaner för när fossilbränslebilar ska sluta säljas och det sätter press på alla andra.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: