CATL ska tillverka ”teslaceller” åt BMW

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 maj 2022

BMW har investerat i svenska batteritillverkaren Northvolt och kanske fick den tyska tillverkaren ta del av den första leveransen av batterier från fabriken Northvolt Ett häromveckan.

Men BMW samarbetar också med kinesiska CATL, som är världens största batteritillverkare. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters ska CATL börja leverera runda battericeller till BMW från år 2025.

Samma år ska BMW lansera den första modellen i en ny generation elbilar från tillverkaren som går under namnet ”Neue Klasse”.

BMW har inte kommenterat uppgifterna. Men om de stämmer kommer de runda cellerna från CATL då vara av samma typ som de 4680-celler som Tesla nu har börjat tillverka vid sin fabrik i Texas.

4680-cellen presenterades vid eventet Battery Day 2020 och har fått sitt namn från att den är 80 millimeter hög och 46 millimeter i diameter. Med det är den betydligt större än dagens 2170-celler och ska kunna lagra upp till fem gånger så mycket energi. Enligt Tesla ska det bidra till 16 procents längre räckvidder än idag samtidigt som kostnaden per batteripaket sänks.

Med Neue Klasse har BMW lovat ”den perfekta elbilen” och först ut på den nya plattformen blir en eldriven 3-serie. Mer effektiva elmotorer men också bättre batteriteknik har nämnts som två saker BMW satsar på för att kunna erbjuda elbilar med längre räckvidd och snabbare laddning än idag.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: