Cupra Tavascan byggs i Kina från 2024

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 dec 2022

Projektet ”Future: Fast Forward” har beskrivits som den största industriella satsningen någonsin i Spanien. Seat/Cupra och dess ägare Volkswagenkoncernen har lovat att investera totalt 100 miljarder kronor i en batterifabrik och att ställa om tillverkningen i fabriker till att bygga elbilar.

Men ändå blir det inte i Spanien som Cupras nästa eldrivna modell Tavascan kommer tillverkas. Den sportiga elsuven, som ska lanseras 2024, blir i stället ”Made in China” och kommer importeras därifrån till Europa.

Det står nu klart när Volkswagen presenterar en del av den femårsplan för produktion som de håller på att ta fram. Enligt den landar tillverkningen av Tavascan i den elbilsfabrik som Volkswagen uppför gemensamt med kinesiska JAC i staden Anhui i östra Kina.

Inte heller Cupras första elbil Born byggs i Spanien. Precis som dess syskonmodell Volkswagen ID.3 byggs den i tyska Zwickau, där även ID.4, ID.5 och Audi Q4 e-tron tillverkas.

Elsuven Tavascan är baserad på Volkswagens elbilsplattform MEB och är den hittills kraftfullaste versoion som visats på den. I konceptutförande bjuder Tavascan på fyrhjulsdrift och 306 hästkrafter från två elmotorer som gör att den ska klara 0-100 km/h på 6,5 sekunder.

Batteriepaketet är på 77 kWh och ska ge en räckvidd på 45 mil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: