Då kommer eldrivna Ford Explorer – till slut

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 jan 2024

Med nya Explorer blir Fords suv både mindre och eldriven. Modellen är speciellt framtagen för Europa och är den första bilen från samarbetet med Volkswagen. Det betyder att nya Ford Explorer byggs med elbilsplattformen MEB och alltså delar teknik med bland andra Volkswagen ID.4.

Men tillverkning och lanseringen av Ford Explorer fick skjutas upp. Orsaken var något oklara och från Fords håll nämndes endast säkerhetsbestämmelser. ”Ford stödjer den kommande europeiska standarden för elfordon eftersom den är i linje med vår interna filosofi att leverera högkvalitativa och säkra fordon till våra kunder över hela världen”, skrev Ford i ett uttalande.

Vi kollade in Ford Explorer redan förra våren i Düsseldorf.

Men nu står det klart att tillverkningen till slut drar i gång i juni. Två månader senare, i augusti, väntas de första exemplaren börja levereras till kund. När de svenska leveranserna kommer i gång och vad priset på Ford Explorer blir har däremot ännu inte meddelats.

Ford Explorer kommer i två bakhjulsdrivna versioner med 170 eller 286 hästkrafter, samt en fyrhjulsdriven version med 340 hästkrafter. Två batteristorlekar ska erbjudas som väntas vara på antingen 52 kWh eller 77 kWh. Exakta räckviddssiffror har ännu inte meddelats, men Ford antyder att vi kan räkna med omkring 50 mils räckvidd med det större batteriet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!