Då kommer Volvos eldrivna lyxsedan

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 dec 2023

Hittills har vi främst sett eldrivna suvar från Volvo. XC40 och syskonet C40 har precis fått sällskap av den mindre suven EX30. Nästa år är det efter förseningen till slut dags att lansera den sjusitsiga elsuven EX90. Och så visades ju i år Volvos första minibuss EM90.

Med tanke på att Volvo endast ska sälja eldrivna modeller från 2030 räknar vi också med eldrivna sedaner och kombimodeller. Att en eldriven ersättare till S90 är på gång har det ryktats om ett tag, då under projektnamnet V551.

Volvo full car range
Med endast ellbilar från 2030 kan vi räkna med mer än elsuvar från Volvo.

Nu kommer mer konkreta detaljer när Volvo har byggt en verifikationsbil av modellen i sin kinesiska fabrik söder om Shanghai. En bil som då kan användas för tester både av dess funktioner och själva tillverkningen.

Enligt tidigare uppgifter från Kina handlar det om en 4,99 meter lång sedan, vilket gör den något längre än ursprungliga S90. Ännu större är skillnaden på axelavståndet, som hos den eldrivna sedanen uppges vara 3,1 meter.

Volvo S90 kommer som elbil.

Batteriet är på 111 kWh, alltså samma storlek som hos suvarna Polestar 3 och Volvo EX90. Med sin lägre kaross väntas eldrivna S90 däremot få en längre räckvidd på omkring 60 mil. En motor för bakhjulsdrift eller fyrhjulsdrift från dubbla motorer väntas också erbjudas.

Ett frågetecken är vad namnet blir. På nätet har det spekulerats om ES90 för att passa in med namnet på EX90. Men det borde Lexus sätta sig emot då de använder beteckningen.

Vad namnet till slut blir återtstår att se, men redan nästa år väntas den eldrivna sedanen börja tillverkas i Volvos kinesiska fabrik med leverans till kund från 2025.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!