Elbilen logo Meny

Däcktillverkaren Bridgestone bygger 3 500 laddstationer

De flesta biltillverkare vill idag bredda sig och säger gärna att de inte erbjuder bilar utan “mobilitetstjänster”. Det är nu ett spår som också den japanska däcktillverkaren Bridgestone vill slå in på. 

I ett samarbete med nederländska tillverkaren av laddboxar EVBox vill Bridgestone erbjuda laddstationer vid sina 3 500 försäljningsställen runt om i Europa. Totalt ska de handla om 130 000 laddpunkter. Genom att kunna använda platserna där de redan har lokaler vill Bridgestone kunna erbjuda laddstationer där efterfrågan på det är hög.  

Utbyggnaden väntas ta fem år och börjar i Frankrike och Italien, men tanken är att det ska sprida sig till alla europeiska länder där Bridgestone finns.  

– Genom detta partnerskap kommer vi att stödja den välbehövliga utbyggnaden av Europas laddinfrastruktur och ge elfordons förare och åkerier den bekvämlighet och effektivitet de kräver, säger Christophe de Valroger som är försäljnigschef hos Bridgestone i Europa.  

Exakt vilken effekt som kommer erbjudas är ännu oklart. Bridgestone säger endast att de kommer erbjuda både snabbladdning och “normala” laddningsstationer. 

Enligt partnern EVBox är det en typ av samarbete som vi kommer se mer av i framtiden. Orsaken är att det trots allt fler elbilar på vägarna ännu är svårt att tjäna pengar på enbart laddstationer. Som ett komplement till annan service – i det här fallet försäljning och byten av däck – ser det däremot annorlunda ut.  

Att elbilar dessutom har mindre servicebehov än en fossilbil gör att laddstationer är något som kan täcka upp inkomstbortfall hos verkstäder.  Däck är däremot något som även elbilar sliter på, vilket enligt EVBox och Bridgestone gör deras gemensamma satsning till ett naturligt val.  

När vi kan både ladda och köpa nya däck hos Bridgestone i Sverige har ännu inte meddelats.  

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-09-29