Efter dödsfall – Toyota slutar utföra arbeten hos Northvolt

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 jun 2024

Toyota meddelar nu att de inte kommer utföra servicearbeten av fordon som används vid Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Orsaken är att tre personer som arbetar där har avlidit i sina hem den senaste tiden. Orsaken till dödsfallen och om det finns något sammanhang eller koppling till fabriken har ännu inte kunnat fastslås.

“Som arbetsgivare värnar vi om våra medarbetares säkerhet… Utifrån den information som vi har tagit del av hos Northvolt i Skellefteå har vi som arbetsgivare tills vidare beslutat att genomföra så lite service och underhåll på plats som möjlig”, skriver Annika Dörner som är HR-Direktör på Toyota Material Handling, till tidningen Dagens Arbete.

Polisen i Umeå har inlett en utredning kring dödsfallen. Så länge den pågår kommer Toyota utföra service av fordon i egna lokaler. Mikael Stenmark, IF Metalls huvudskyddsombud vid fabriken Northvolt Ett, ser ännu inget behov av att stoppa arbetet vid fabriken.

Northvolt har välkomnat undersökningen av de tre dödsfallen, men påpekar också att det i nuläget inte finns någon koppling till deras arbete vid fabriken. Exakt vad polisen undersöker har inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!