Efter ”radikalt” annorlunda elsuv – Aehra visar nästa koncept

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jun 2023

I slutet av förra året visade det amerikansk-italienska start up-bolaget Aehra upp ett koncept på vad de beskrev som en ”radikalt” annorlunda elsuv. Bland annat med en skärm över hela instrumentbrädan som får Mercedes MBUX Hyperscreen att se liten ut. Om den inte räcker går det även att hissa upp en skärm framför hela vindrutan för att förvandla Ahera SUV till en hemmabio på hjul när bilen står still.

Redan då lovades koncept på fler modeller och nu visas nästa som är en sedan. Karossens rundade design med mjuka former känns igen från suven. Enligt vd Hazim Nada är det vi får se av den exteriöra designen spikad för serieversionen som är tänkt att lanseras 2026.

Drivlina och batteri är samma som hos Aehra SUV, men de exakta detaljerna avslöjas inte. Enligt ett pressmeddelande ska både suven och sedanen få en räckvidd på 80 mil tack vare ”optimal effektivitet”. Enligt tidigare medieuppgifter har det talats om en elmotor på varje axel eller en fram och två bak som ska ge en effekt på 600 kW, eller 816 hästkrafter.

Bilderna avslöjar heller inte insidan i detalj. Vad vi får se visar fyra tunna sportstolar med rejäl skålning både fram och bak. Om jätteskärmen från konceptet för suven breder ut sig över instrumentbrädan även hos sedanen är oklart.

Priset nämns inte heller, men vi får anta att det hamnar i samma segment som vad Aehra angav för suven. Den planeras kosta 180 000 dollar, vilket blir omkring 1,9 miljoner svenska kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: