Efter två års försening – nu byggs Tesla Cybertruck

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 jul 2023

Nästan fyra år har gått sedan Tesla presentera sin eldrivna pickup Cybertruck. För den amerikanska marknaden är en pickup ett måste. 1,8 miljoner potentiella kunder ska också ha reserverat ett exemplar, innan förbokningarna stoppades hösten 2021. Men de har fått vänta på att få sin bil och den ursprunglig produktionsstarten har försenats med två år.

Fram tills nu, för i helgen twittrade Tesla att det första exemplaret av Cybertruck nu har rullat av bandet vid tillverkarens fabrik i Texas. Mer information än så framgick inte i tweeten som även bjöd på en bild på bilen. Den är däremot omringad av medarbetare i gula västar och hjälmar. Exakt hur det första serietillverkade exemplaret ser och om det skiljer sig från prototyperna vi tidigare fått se är alltså oklart.

”Serieproduktion” är kanske också en överdrift. Först mot slutet av året väntas tillverkningen komma i gång på allvar av Cybertruck. Men enligt Teslas chef Elon Musk planeras det sedan att kunna tillverka upp till 250 000 Cybertrucks om året.

Att Cybertruck försenades så länge beror delvis på modellens annorlunda konstruktion. Förutom den ovanliga formen har bilen en kaross i rostfritt stål och pansarglas. De exakta specifikationerna för serietillverkade Cybertruck är också oklara. Vid presentationen 2019 uppgavs att bilen ska kunna lasta över 1,5 ton och komma i tre utförande med bakhjulsdrift eller fyrhjulsdrift från två eller tre motorer. I topputförandet sades då att Cybertruck klarar 0-60 mph (96 km/h) på 2,9 sekunder. Även vad priset landar på är oklart. Tidigare har Tesla nämnt ett startpris från 40 000 dollar, omkring 410 000 kronor. Men sedan det nämndes 2019 har kostnaderna för många komponenter ökat.

Om och när Cybertruck även kommer till Sverige är oklart. Redan när bilen presenterades 2019 uppstod det frågetecken om karossens form gör att bilen inte kan registreras in i EU på grund av gällande regler för skydd av fotgängare.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!