Einride bygger laddstationer för lastbilar i Sverige och USA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 nov 2022

Förutom självkörande lastbilar utvecklar svenska Einride teknik och transportlösningar till andra tillverkare. Bland annat samarbetar de med Mercedes och Scania och har beställt ett stort antal eldrivna lastbilar från dem.

Nu vill Einride även ge sig in i laddbranschen med en egen laddlösning för eldrivna lastbilar – Einride Stations. Den första stationen ska öppnas nästa år i hamnen i Los Angeles. Vilken effekt det där kommer gå att ladda med nämns inte. Men upp till 200 lastbilar ska där kunna ladda samtidigt.

Nästa år öppnas även stationer i Sverige, som förmodligen hamnar i Stockholm, Södermanland och Östergötland. Det är platser där Einride fått stöd genom projektet Regionala Elektrifieringspiloter.

I det kunde förtag gå samma för att bygga laddinfrastruktur för tung trafik och ansöka om pengar från Energimyndigheten som täcker upp investeringskostnaden.

Intresset från olika företag var över förväntan. Totalt fördelar myndigheten 1,5 miljarder kronor till 139 laddstationer för tung trafik, samt 12 vätgasstationer.

Einride visar även upp en ny generation av sin självkörande lastbil. Den kallades tidigare T-Pod men får nu namnet Gen 2 Rigid Large. Den ska börja levereras till kunder nästa år, men det är lite ont om detaljer kring vad som är nytt.

Det mest uppenbara är att den är högre och ska rymma mer last. Exakt hur mycket mer är oklart och måtten på lastbilen är nämns inte.

Enligt Einride har lastbilen nu också bättre sensorer och ska kunna köra bättre i mörker.

Dess självkörande förmåga ska också utsättas för nya tester genom att Einride blir en del av MODI, ett projektet från EU och den norska transportorganisationen ITS Norway. Inom projektet ska nya teknik för transportsektorn testas.

En central del av MODI blir att låta Gen 2 Rigid Large köra från Göteborg till Oslo för att bli det första självkörande fordon som passerar en landsgräns.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: