Elbilar är heta bland köparna

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

2 okt 2017

Sex av tio – så kan man samanfatta två nyheter som rör elbilar. Så stor andel av de svenska bilägarna vill byta till en laddbar bil. Så många av bilmodellerna som säljs snabbast på begagnatmarknaden i USA är elbilar.

Lilla Fiat 500e är den bil som går åt snabbast bland de begagnade bilarna i USA. Genomsnittstiden innan köp är drygt 22 dagar och ytterligare fem elbilsmodeller – totalt handlar det om tre rena batteribilar – återfinns på tioitopplistan, visar siffror från iSeeCars.

Nissan Leaf och Tesla Model S, båda rena elbilar, återfinns på sjätte och tionde plats med en försäljningstid på 25 respektive 26 dagar.

En undersökning som eCar Expo har låtit göra inför årets elbilsmässor i Göteborg och Nacka ledde också till resultatet sex av tio. Så stor andel av drygt tusen tillfrågade bilägare uppger att de helst vill köpa en laddbar bil nästa gång de skaffar en bil. Mest populära är elbilarna bland män över 56 år, där tre av fyra helst vill ha en elbil.

Bland män i åldersgruppen 28-35 vill hälften helst ha en ren elbil. Laddbara bilar är också populära bland kvinnor, men andelen når inte lika högt som bland männen, visar undersökningen.

Samtidigt rasar dieselbilarna i popularitet, konstaterar mässgeneralen Gunnar Dackevall. Trots att fyra av tio bilar i dag kör på drivmedlet är det bara 10 procent som säger att det är mycket troligt att deras nästa bil kör på diesel.

– Vi har för första gången kartlagt vad svenska bilägare anser om elbilsmarknaden och olika drivmedel, där el- och hybriddrift nu tar en allt större plats. Det var något överraskande att så många som 63 procent helst skulle välja en laddbar bil vid nästa bilköp, det visar att utvecklingen går fortare än branschen tror.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: