Eldriven lastbil klättrar till 6.500 meter med solel

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 dec 2023

I höstas satte Porsche rekord höjdklättring för en elbil. Med en Taycan Cross Turismo avverkades en höjdskillnad på totalt 5.573 meter under en körning i Kina. Något som slog det tidigare rekordet med en Volkswagen ID.4 på en vulkan i Bolivia.

Högre än så har nu ett team från Schweiz lyckats ta sig och då med den eldrivna lastbilen Transporter Aebi VT450. Den används i normala fall av gruv- och skogsföretag i Schweiz, men nu har den varit på uppdrag i Anderna i Chile.

Där klättrade den upp på hela 6.500 meter över havet på Ojos del Salado, världens högsta aktiva vulkan. Till sin hjälp hade de lastbilens elmotor på 326 hästkrafter och ett batteri på 90 kWh. Då laddinfrastruktur saknas uppe på vulkanen hade lastbilen försetts med 8 kvadratmeter solcellspaneler på taket samt möjigheten att fälla ut ytterligare 28 kvadratmeter solceller. Med det kunde de ladda batteriet med en effekt på upp till 10,7 kW.

– Det här är ett rekord för tekniken, för våra år av forskningsarbete och för framtidens mobilitet. Vi hoppas att denna framgång kommer att generera mer uppmärksamhet för alternativa drivmedel och deras användning i gruvdrift eller andra krävande transportuppgifter, säger Patrik Koller som är chef för Peak Evolution som genomförde klättringen.

När det kommer till rekordet i klättring är däremot Porsche Taycan Cross Turismo fortfarande världsledande. Det schweiziska teamet började nämligen sin resa från 3.400 meters höjd, vilket innebär att de ”bara” klättrade 3.100 meter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!