Elon Musk säger att level 5 autonomi är nära

Sigvard Dackevall

Sigvard Dackevall

5 okt 2020

Under World artificial intelligence conference (WAIC) i Shanghai sa Elon Musk att han tror att Tesla kommer nå level 5 autonomi snart, meddelar Electrek. 

Level 5 autonomi är toppen på skalan av autonomi. Det innebär i kort att bilen är fullständigt självkörande (förare inte är nödvändig) samt att bilen kan hantera alla olika miljöer såsom stadskörning, landsväg och motorväg.

Musk sa även under konferensen att han inte längre såg några stora hinder på vägen mot full autonomi. Musk tror att Tesla kommer kunna nå “feature complete” redan i år. Det vill säga att systemet kommer klara mer eller mindre alla situationer och förhållanden som finns med några få undantag.

Musk menar på att även om Tesla når “feature complete” i år så kommer det alltid finnas udda och sällsynta situationer som systemet inte på förhand kan programmeras till att hantera. I dessa fall kommer det krävas det att bilarna testas på vägarna för att Tesla ska kunna åtgärda det. Det vill säga ett förarlöst samhälle kan dröja ett tag till, men självkörande bilar kommer snart vara nya standarden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!