Elsuven Aiways U5 börjar säljas i Sverige nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 dec 2021

När Elbilen provkörde elsuven U5 från kinesiska Aiways 2020 hette det att märket var på väg att lanseras i Sverige.

– Jag är på väg upp till Skandinavien för att möta partners nu, sa Aiways Europachef Alexander Klose på telefon precis innan artikeln gick i tryck.

Sen blev det tyst – fram tills nu.

Den 20:e januari nästa år börjar försäljningen på nätet av modellen U5 i Sverige genom det danska företaget Andersen Motors som sköter importen till Sverige.

Några butiker eller show rooms kommer alltså inte slås upp. Aiways satsar på ett lite annorlunda försäljningskoncept där ”12-15 agenter” ska stå för provkörning, leverans och även service. Vilka dessa är och var det finns är ännu oklart.

Aiways U5 bjuder på stora innerutrymmen och kommer med ett batteripaket på 63 kWh som ska ge 41 mils räckvidd. Snabbladdning är möjligt med 90 kW.

I hemlandet Kina satsar Aiways precis som Nio också på stationer för batteribyten. Det är ännu inget som erbjuds på övriga europeiska marknader där Aiways redan finns och det nämns inte om stationerna planeras för Sverige.

Aiways grundades för endast fem år sedan och även om modellen gav ett gott intryck vid vår provkörning är det alltså ett hittills okänt märke. Att det inte behöver vara ett hinder har om MG:s intåg på den svenska marknaden visat.

Avgörande blir då priset, som ännu inte har meddelats. På övriga europeiska marknader ligger det på strax över 300 000 kronor. Enligt företagets svenska hemsida framgår i alla fall att Aiways U5 kommer med fem års nybilsgaranti och åtta års batterigaranti, i båda fallen upp till 15 000 mil.

Nästa år uppges även crossovermodellen U6 lanseras i Europa.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!