En fjärdedel elbilar i april

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 maj 2022

När siffrorna för nybilsregistreringen i april idag släpptes visade de för första gången på en viss ökning i det totala antalet. 21 942 bilar registrerades, vilket är en ökning med 0,3 procent – eller 71 stycken – jämfört med samma månad året innan.

Av dem var 5 421 rena elbilar vilket betyder att de utgjorde en fjärdedel, 24,7 procent, av alla bilar som registrerades.

Sett till hela perioden från januari till sista april har nybilsregistreringen minskat med 19 procent jämfört med samma period förra året. Bristen på halvledare och andra komponenter tillsammans, Rysslands invasion av Ukraina och stora nedstängningar i Kina för att hindra spridning av corona skapar tillsammans en svår situation för biltillverkarna.

Under årets första fyra månader utgjorde laddbara bilar 52 procent av alla nyregistreringar. Förra året var samma siffra 37 procent och det är nu främst privatkunder som driver på ökningen.

Den mest registrerade elbilen under april var Kia Nero EV med 670 exemplar. Volvo och Polestar har klättrat rejält, med Polestar 2 på andra plats med 496 exemplar och Volco XC40 med 447 exemplar.

De båda elsuvarna Volkswagen ID.4 och Kia EV6 hamnar på en delad fjärdeplats med 420 registrerade exemplar vardera.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: