EX30 ska bli Volvos mest miljövänligt tillverkade bil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 maj 2023

Om två veckor är det dags för premiär av Volvos nästa elbil EX30. Detaljerna är ännu få, men vi vet att det är en mindre elsuv som kommer använda sig av Geelykoncernens SEA-plattform och alltså dela teknik med både Smart #1 och modellerna från Zeekr.

EX30 blir inte bara en mindre modell rent fysiskt utan ska enligt Volvo även visa på ett mindre koldioxidavtryck än andra bilar. Så lågt att det lovas ”det lägsta koldioxidavtrycket någonsin för en Volvo”.

Med ett totalt utsläpp av under 30 ton koldioxid under bilens livscykel, inklusive produktion och beräknat med en körsträcka på 20 000 mil, släpper EX30 ut 25 mindre koldioxid än de nuvarande elbilarna XC40 och C40.

Inredningen ska till stor del utgöras av återvunna material – och följer det med en liten modellversion av EX30?

Av de dessa 30 ton kommer 18 från tillverkningen och när det är dags att skrota EX30 ska 95 procent kunna återvinnas. Volvos mål är att minska de totala koldioxidutsläppen från sina bilar med 40 procent till 2025, jämfört med nivåerna 2018.

Den mindre storleken anges som en direkt orsak till att EX30 orsakar mindre utsläpp än de nuvarande modellerna. Med det behövs mindre aluminium och stål vid tillverkningen, två saker som orsakar stora utsläpp.

Volvo uppger att en fjärdedel av det aluminium som används till EX30 är återvunnet samt 17 procent av stålet. Tidigare har Volvo också slutit avtal med det svenska projektet Hybrit om att använda deras stål från fossilfri produktion till framtida modeller.

Även 17 procent av plasten i bilen utgörs av återvunnet material, vilket även gäller stora delar av inredningen. Som exempel nämns bland annat jeanstyg som genom återvinning används till en deniminteriör.

EX30 ska byggas i Kina vid en fabrik med klimatneutralt producerad el och ”till stor del” klimatneutral energi, vilket ytterligare bidrar till att minska utsläppen.

Hur Volvos nya mindre elsuv ser ut får vi veta den 7:e juni när det är premiär för bilen. Redan samma dag ska det gå att beställa EX30, vilket borde betyda att vi då även får veta vad priset blir.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: