Eldrivet fartyg med ”hål” i skrovet spar energi
Patrick Ekstrand
24 maj 2016
Det låter kanske som en dålig Norgehistoria, men en båt med hål i skrovet kan komma att revolutionera passagerartrafiken. En ny sorts eldrivet fartyg som glider fram över vattnet på en luftkudde kan minska energiförbrukningen med uppemot 40 procent. Hemligheten är skrovformen, som bildar ett hålrum under fartyget som vid färd fylls med luft av en fläkt.
Fartyget, som en aning förenklat skulle kunna beskrivas som en svävare utan den karakteristiska gummikjolen, har en marschfart 30 knop (56 kilometer i timmen). Nu är det dags för jungfruturen.
Själva skrovet är av norsk design, men inte mindre än tre svenska företag har varit involverade i EU-projektet som resulterade i BB Green. Ett av dem är Echandia Marine som har bidragit med de båda elmotorerna på 280 kW vardera.
Batteripaketet är tillverkat av schweiziska företaget Leclanché och skrovet är byggt i Lettland.
Räckvidden är inte särskilt imponerande, bara 14 sjömil (26 kilometer), men den höga marschfarten i kombination med att batterierna kan laddas på mindre än 20 minuter innebär att fartyget skulle bli mycket användbart för kollektivtrafikresor. Den version som hittills har byggts rymmer upp till 70 passagerare och det finns även plats för deras cyklar.
Fotnot: BB Green är en akronym som står för Battery-powered Boats, providing Greening, Resistance reduction, Electric, Efficiency and Novelty