Flixbus utökar tester med eldrivna bussar mellan städer

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 aug 2024

Bussbolaget Flixbus har nu inlett tester med att köra en ny sträcka i Storbritannien med eldriven resebuss. Resenärer kan nu åka med eldrift från London till Cambridge tio mil norr om den brittiska huvudstaden.

Det är den tredje linjen i Storbritannien som Flixbus nu testar att trafikera med eldriven buss. Tidigare i år började företaget köra från London och Bristol till Newport i Wales med elbuss under fyra månader. I alla fallen handlar det om bussar från kinesiska Yutong, men olika versioner. För linjerna från London och Bristol till Newport används modellen Yutong TCe12, med platsför upp till 46 passagerare och ett batteripaket med LFP-celler på 282 kWh för en räckvidd på 32 mil. Sträckan från London till Newport är 22 mil, från Bristol till Newport endast 5 mil.

För den nya teststräckan mellan London och Cambridge på omkring 10 mil används den större modellen Yutong Gte14 som har plats för 59 passagerare. Den mäter nästan 14 meter på längden och har ett vätskeskylt batteripaket med LFP-celler som som går att få med en kapacitet på 563 eller 621 kWh. Det ska kunna laddas med upp till 300 kW och räckvidden anges till över 48 mil. Med det ska bussen klara två vändor tur och retur dagligen mellan London och Cambridge utan att ladda.

Flixbus kör ännu inga eldrivna bussar på sina linjer i Sverige. Men förutom Storbritannen har företaget testat elbussar i Tyskland och Portugal tidigare.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: