Följ vår resa från Stockholm till Frankfurt – vätgas vs batterier

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

8 sep 2019

I dag klockan 08.30 drar redaktionen ner till Frankfurt för årets stora bilmässa. Starten sker i Stockholm och vi tar, som vi ofta gör, bilen – för klimatets skull. Den här gången kör vi två bilar i ett historiskt test – den första långkörningen som är en jämförelse mellan två tekniker, vätgas vs batterier.

En vätgasbil går att tanka på fem minuter för en räckvidd på över 50 mil. En batteribil behöver laddas, vilket tar längre tid, mellan en halvtimme och en timme beroende på. Men hur avgörande är det på en riktig lånkörning, som mellan Stockholm och Frankfurt? Det ska vi ta reda på.

Elbil 1, som får representera batteribilar, då den har längst räckvidd på marknaden, och ett utbyggt supersnabbladdarnätverk: En Tesla Model S 100D med uppgraderad motor och en räckvidd på hela 610 km, enligt WLTP-körcykeln.

Elbil 2: Hyundai Nexo är den elbil (vätgasbilar drivs av en elmotor, och är därmed att klassa som en elbil) som har längst räckvidd på marknaden. Det är en suv med vätgastankar i stället för batterier. Vätgasen reagerar med syre i bränslecellstankar vilket genererar el som driver en elmotor. ”Avgaserna” består sedan av vatten. Nexo har en räckvidd på hela 66,6 mil enligt WLTP-körcykeln. Vätgasen den tankar med på resan är framställd med grön energi och är med andra ord helt klimatneutral.

Men mackarna då? Sverige är en riktig öken när det kommer till vätgasstationer. Ett fåtal finns, och några har stängts ner. För att ta sig ner till Danmark och Tyskland där det finns mängder av stationer tvingas Nexon att köra via Mariestad, vilket ger Teslan ett försprång, då den kan dundra ner på E4an.

Frågan är då, kommer Nexon att komma ikapp? Vid ratten på Teslan finns han som brukar kalla sig Sveriges snabbaste elbilsförare, Tibor Blomhäll, ordförande i Tesla Club Sweden. Han har rekordet på körning mellan Haparanda och Ystad på under 20 timmar. Med sig har han fotografen och bilentusiasten Kasper Dudzik, som kliver på i Jönköping.

Vi försökte få vätgasentusiasterna på organisationen Vätgas Sverige att ställa upp med en förare, men de hade ingen möjlighet. Så Nexon kommer att köras av undertecknad tillsammans med Elbilens reporter Johan Stenvall.

Här kan du följa körningen i realtid:

http://glympse.com/!H2EL2019

Körsträckan för Tesla Model S 100D.
Körsträcka för Hyundai Nexo, blir lite drygt 10 mil längre. Kommer Nexon att hinna i kapp Teslan mot målet i Frankfurt?
Omvägen som Hyundai Nexo måste ta, pågrund av att det finns så få vätgasstationer i Sverige.
Vätgasstationer i Europa i dag. Det finns även en i Umeå, som inte är med på kartan. Som synes ligger Sverige efter. Rejält.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!