Ford byter strategi – satsar på mindre elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 feb 2024

De höga kostnaderna för batterier har gjort det svårt för biltillverkarna att få kalkylen att gå runt för mindre elbilar. Något som lett till att de i stället främst satsat på större – och dyrare – modeller.

Men priset innebär också ett hinder för att kunna sälja dem i stora mängder. Fords vd Jim Farley meddelar därför nu att de lägger om sin strategi för att satsa på mindre och billigare modeller. Och arbetet med det ska ha inletts redan för två år sedan.

Ford F-150 Lightning uppges få sällskap av mindre eldrivna modeller.

– Vi gjorde en satsning i det tysta för två år sedan och tog fram ett superbegåvat självständigt team för att skapa en lågkostnadsplattform för elbilar. Det var en liten grupp med några av världens bästa elbilsingenjörer, meddelade Jim Farley när Ford presenterade siffrorna för fjärde kvartalet förra året.

Arbetet leds av Alan Clarke som kom till Ford efter flera år hos Tesla för just två år sedan. Om modellerna som de arbetar på främst är tänkta för den europeiska marknaden eller även USA, där det ofta föredras större bilar, är oklart.

Att Ford behöver se över sin affärsmodell för elbilar råder det däremot ingen tvekan om. Kvartalsrapporterna från förra året har visat att Ford förlorade upp till över 400.000 kronor per såld elbil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!