Ford startar tillverkning av eldrivna pickupen F-150 Lightning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 apr 2022

Fords fabrik Rouge Electric Vehicle Center i Michigan har nu kommit i gång med serietillverkning av den eldrivna pickupen F-150 Lightning. Priset börjar på 40 000 dollar i USA och för det får du en pickup med en frunk större än bagaget hos de flesta småbilar, flera eluttag för att koppla in verktyg samt möjligheten att dra släp på upp till 4,5 ton.

Pickupen erbjuds i två versioner som båda är fyrhjulsdrivna. Standard Range kommer med 432 hästkrafter och ett batteripaket på 98 kWh som ger en räckvidd på 37 mil. Extended Range bjuder på 571 hästkrafter, ett större batteripaket på 131 kWh och en räckvidd på 48 mil.

F-150 Lightning ska konkurrera med både Rivian R1T, som Ford tidigare samarbetade med, samt kommande Silverado från Chevrolet och Tesla Cybertruck.

Att det är en viktig modell för Ford märks – både bland kunders intresse och för tillverkaren själv. 200 000 förbokningar av F-150 Lightning har kommit in på bilen som beskrevs som en ”T-Ford för det 21:a århundrandet” av Bill Ford – sonsonson till företagets grundare Henry Ford.

– USA:s verkliga omställning till eldrift börjar nu. F-150 Lightning är bara början på våra ambitioner att växa och bli ledande inom digitala, elektriska fordon, sa Ford-chefen Jim Farley.

Ford-chefen Jim Farley

Redan förra hösten drog tillverkning av förserieexemplar i gång. Förutsättningarna för att snabbt kunna skala upp produktionen är alltså goda. För att möta det oväntat stora intresset för den eldrivna pickupen har Ford fördubblat den planerade årsproduktionen till 150 000 exemplar från och med nästa år.

Eldrivna pickuper anses komma att spela en viktig roll för att locka amerikanska kunder att välja eldrift. Men F-150 Lightning ser även ut att intressera många som inte haft den F-150 med förbränningsmotor innan, sedan en länge en av USA:s mest sålda bilar.

Enligt Ford kommer tre fjärdedelar av förbokningarna från personer som inte äger en Ford och för många är det första gången de väljer både en pickup och en elbil.

Om och när F-150 Lightning även kommer att erbjudas i Sverige och Europa är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: