Ford visar E-Torneo – plats för åtta och 37 mils räckvidd

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 nov 2022

Hemma i USA har Ford skapat stor uppmärksamhet med sin eldrivna pickup F-150 Lightning. Om den kommer till vår sida av Atlanten är ännu oklart. Och efter elsuven Mustang Mach-E har europeiska Ford framför allt lagt krutet på att elektrifiera sina transportbilar.

Först ut var Ford E-Transit och nästa år börjar tillverkningen av den mindre E-Transit Custom. Nu visas nästa medlem i familjen att erbjudas med eldrift: Ford E-Tourneo Custom.

Den eldrivna minibussen bjuder precis som sin fossildrivna föregångare plats för åtta personer. Ford säger också att det finns ”ultraflexibla spårmonterade baksäten” för att anpassa ytrymmet bak.

Därmed kan E-Tourneo konkurrera med Volkswagen ID.Buzz som hittills endast har plats för upp till fem personer.

Elmotorn driver på framhjulen och har en effekt på 218 hästkrafter. Tekniken har delvis hämtats från pickupen F-150 Lightning. Batteripaketet är på 74 kWh som ger E-Tourneo en räckvidd på upp till 37 mil. Det är drygt fem mil kortare än ID. Buzz, som tar sig 42,2 mil på en laddning enligt WLTP.

Ombordladdaren är på 11 kW (trefas) och snabbladdning är möjigt med upp till 125 kW. Med det ska det gå att ladda E-Tourneo från 15 till 80 procent på 41 minuter. Enligt Ford har de också jobbat med laddtekniken för att optimera batteriet för snabba och korta laddningar. Som exempel nämns att bilen kan ladda 38 kilometers räckvidd på fem minuter – i alla fall i kontrollerad labbmiljö.

Framme vid förarsätet hittas också vanliga eluttag som ger 2,3 kW för att kunna koppla in och ladda en dator eller andra prylar. När det ska transporteras människor istället för prylar ställs det lite högre krav på komfort. Jämfört med till exempel E-Transit hittas därför här ett ljudsystem från Bang & Olofsen med 14 högtalare och subwoofer. Som tillval finns också panoramaglastkak med infraröd behandling som ska skydda från starka solstrålar under varma dagar.

Som hos E-Transit Custom finns det en ratt som går att luta för att kunna användas som arbets- eller matbord. E-Tourneo är också en draghäst och det går att hänga på släp på upp till två ton.

E-Tourneo ska börja tillverkas hos Ford Otosan i Turkiet nästa år och leveranserna är planerade att dra igång i mitten av nästa år. Svenska priser har ännu inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: