Ford visar ”Eluminator” – elmotor för att konvertera klassiker

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 nov 2021

I klassikerkretsar finns det en oro för att framtida körförbud för bilar med förbränningsmotor kan innebära dödsstöten för veteranbilar. Vissa vill därför framtidssäkra sina gamla pärlor genom att konvertera dem till eldrift och precis det är något som amerikanska Ford tidigare har lovat att de ska börja sälja.

Under den pågående tuningmässan SEMA i Las Vegas visar Ford nu upp motorn som kallas ”Eluminator Crate Motor”. Det är i mycket samma motor som sitter i Fords elbil Mustang Mach-E och bjuder på 281 hästkrafter och ett vridmoment på 430 Nm.

Ford Performance Eluminator electric crate motor

Priset ligger på 3 900 dollar, eller omkring 33 500 kronor, och går att beställa hos Ford Perfomance Part. Motorn väger in på 93 kilo och ska enligt Ford vara enkel att montera in genom att kopplas samman med drivaxeln.

Tyvärr räcker det som bekant inte med endast en elmotor för att bygga en elbil. Även batterier behövs och det är något som Ford ännu inte erbjuder i sitt konverteringskit.

Men det vill Ford göra i framtiden och för att visa vad som är möjligt har de med sig en konverterad pickup i form av en Ford F-100 från 1978 till mässan. Döpt till F-100 Eluminator har den fyrhjulsdrift från två elmotorer och därmed en total effekt på 480 hästkrafter och ett vridmoment 860 Nm. Vilket batteripaket Ford kommit över och vad räckvidden är framgår inte.

Bilen har byggts tillsammans med företaget Mle Racecars som specialiserat sig på att modifiera och bygga eldrivna prestandabilar. Förutom att byta ut drivlinan har bilen restaurerats till närmast nyskick, men på insidan har några moderna inslag letat sig in. Förutom en touchscreen i mitten har också en ny mittkonsol monterats in med mugghållare, trådlös laddning av mobilen och en växelväljare.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!