Elbilen logo Meny

Fords ”Superchargers” är inte så super

Med det egna laddnätverket Superchargers förstod Tesla tidigt att laddinfrastruktur är avgörande för att sälja elbilar. Idag finns det över 7 000 laddare på 730 stationer i Europa och över 30 000 Superchargers totalt runt om i världen, vilket ger Tesla en rejäl fördel mot andra tillverkare.

Bland annat Ford, som befinner sig mitt uppe i omställningen för att bli en elbilstillverkare. Hemma i USA investerar de även i snabbladdare tillsammans med Electrify America.

Att Teslas laddnätverk är en förebild blev kanske lite väl tydligt vid installationen av laddstolpar hos en Fordhandlare i delstaten Delaware.

En användare på Twitter har laddat upp en bild på två laddare som påminner starkt om Teslas Superchargers. Färgskalan är visserligen blå och grå istället för Teslas som är röda och vita – men likheten i formen går inte att ta miste på.

Däremot slutar likheterna där. För några snabbladdare handlar det inte om och effekten uppges vara 19 kW. Hos den senaste generationen av Teslas Superchargers går det däremot att ladda med 250 kW.

Den som vill ladda sin Ford Mustang Mach-E med en riktig Supercharger får ta sig till Nederländerna. Efter flera år av spekulationer har Tesla börjat öppna Superchargers för andra märken och först ut är tio stationer i Nederländerna.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-11-24