Fördubbling av antalet registrerade elbilar i november

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 dec 2022

Klimatbonusen för elbilar försvann nästan över en natt – bokstavligen talat. En måndagkväll i början av november kom regeringens besked att klimatbonusen skulle slopas redan från onsdag samma vecka.

Vilken effekt beslutet kommer få för försäljningen av elbilar på sikt återstår att se. Den 8:e november var sista dagen som det ännu gick att köpa en elbil med rätt att ansöka om klimatbonus. Bilhandlare höll då kvällsöppet och enligt siffror från car.info registrerades det dygnet 1 353 elbilar.

Siffror från branschorganisationen Mobility Swedens visar också att laddbara bilar slog rekord i november. Elbilar och laddhybrider stod för 65 procent, den högsta andelen någonsin, av de 25 588 bilar som registrerades.

Men det är ändå rusningen efter elbilar den 8:e november som anges som förklaring till rekordet. På grund av de ofta långa leveranstiderna för elbilar menar Mobility Sweden att beställningen från den dagen kommer märkas i statistiken först under nästa höst.

Av de 25 588 bilar som registrerades i november var 10 868 rena elbilar, eller 42,5 procent. Det är också en ökning med 99 procent jämfört med november förra året, då det registrerades 5 468 helt eldrivna bilar. Med andra ord: närapå en fördubbling.

Under kommande månader räknar Mobility Sweden däremot med en minskning av antalet elbilar.  

– Vi bedömer att den starka tillväxttakten av elbilar kommer att bromsas om inte nya styrmedel införs. Många konsumenter tidigarelade sina köpbeslut för att kunna ta del av bonusen. Höjda räntor, tillsammans med avskaffad klimatbonus ger en kraftigt höjd månadskostnad som framför allt påverkar privatleasingen negativt, som varit drivande för årets elbilsregistreringar, säger Sofia Linder som är chefsekonom på Mobility Sweden.

Volvos elbil XC40 har ökat rejält i de senaste månadernas statistik. I november var XC40 också med 1 627 exemplar den mest registrerade elbilen i Sverige. På andra plats hittas Volkswagen ID. 4 som med 7 143 registrerade exemplar fortfarande är landets mest registrerade elbil hittills i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!