Försenade Nissan Ariya kommer nästa sommar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 sep 2021

Med Leaf fick Nissan tidigt en storsäljare bland elbilar som flera gånger intog platsen som världens mest sålda elbil. Totat har Nissan sålt över 200 000 exemplar av Leaf i Europa.

Succén följdes däremot inte riktigt upp med någon ny modell inom personbilssegmetet och det är en lucka som crossovern Nissan Ariya är tänkt att fylla

Modellen skulle egentligen ha lanserats redan i somras, men kort innan premiären sköts datumet upp. Orsaken angavs vara att coronapandemin och nu meddelas att lanseringen kommer ske i mitten på nästa år.

Men redan den 9:e september börjar Nissan ta emot beställningar på Ariya – i alla fall om du bor i Norge.

För Sverige och övriga europeiska länder kommer orderböckerna öppna de närmsta månaderna, enligt Nissan.

Ariya erbjuds med bakhjulsdrift som standard, men går även att få med fyrhjulsdrift. Utöver det går det att välja mellan olika batteristorlekar och elmotorer. Priser och leveransdatum har ännu inte meddelats och det är även oklart om alla varianter också kommer att erbjudas på den svenska marknaden. Till exempel säljs Kia EV6 endast med det större batteriet på den svenska marknaden.

Med framhjulsdrift erbjuds antingen ett batteri på 66 kWh, 218 hästkrafter och 36 mils räckvidd eller ett batteri på 91 kWh för 50 mils räckvidd och en elmotor med 242 hästkrsfter. I båda versioner är toppfarten begränsad till 160 km/h.

Den fyrhjulsdrivna varianten, kallad ”e-4ORCE”, kommer endast med det större batteriet på 91 kWh men erbjuds med 306 hästkrafter eller som ”e-4ORCE Performance” med 394 hästkrafter. Toppfarten ligger då på 200 km/h och räckvidden på mellan 40 och 46 mil, beroende på effekt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: