Första intrycken av Taycan – vi provkör på svensk mark

Eric Lund

Eric Lund

18 sep 2019

Vid Circle K-macken utanför Varberg finns en av landet hittills få Ionityladdare och där har Porsches lilla kringresande cirkus slagit läger med vindskyddande partytält och en food truck..

Den första internationella provkörningen av Taycan i produktionsklart utförande startade i Oslo och ska landa i Stuttgart om några veckor. Journalister från olika länder turas om att köra etapperna och för svenska medier är det passande nog sträckan Göteborg–Köpenhamn.

Första laddstoppet redan i Varberg alltså, men så har vi heller inte kört raka sträckan utan ett trivsamt varierande upplägg med motorvägar och mindre landsvägar. På de sistnämnda kommer Taycan förvånansvärt väl till sin rätt, men exakt hur får anstå att berätta. Porsche har nämligen satt embargo för allt som rör körupplevelsen, först om en vecka är det fritt fram att rapportera om hur Taycan känns och beter sig. Tills dess kan jag säga att framstolarna har bra justeringsmöjligheter för både långa och korta förare. Det är inte ämnat att förvåna. Mer överraskande är att baksätet faktiskt är riktigt bekvämt, åtminstone för mig som inte har basketspelargener (172 centimeter).

När jag provsatt baksätet vid presentationen för ett par veckor sedan upplevde jag det som mer instängt och klaustrofobiskt. Vår provbil är en Turbo S, det vill säga den starkare och dyrare versionen av de två som hittills presenterats. Den är draperad med ”läderfri interiör”, det vill säga de moderna alternativmaterial som Porsche gör ett stort nummer av. Det går även att få traditionell läderklädsel, men det här tygmaterialet i kombination med konstläder är väldigt behagligt att sitta på. Dels glider man inte runt när det går undan i böjarna, dels känns det inte lika klibbigt som läder när det blir varmt. Förarmiljön bär väldigt mycket Porschestil, även om det nästan bara är pekskärmar för att manövrera funktionerna. Även körställningen är Porschelik, kanske inte som en 911 men bra nära.

Laddningen tuggar på vid Ionitystationen. En av Taycans stora showstoppers är naturligtvis möjligheten att trycka i 270 kW och nu är det dags att åka vidare mot Köpenhamn. En utförligare rapport om upplevelserna följer i en kommande utgåva av Elbilen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: