Första svenska hypersnabbladdaren invigd

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

23 aug 2018

I dag klippte Värmlands landshövding Kenneth Johansson bandet till Sveriges första riktiga ”tankstation” för elbilar. Det vill säga en laddare som kan ge en effekt på 350 kW, vilket laddar den bil som kan ta denna effekt med cirka 40 mils räckvidd på under 15 minuter. Systemet kallas HPC, High Power Charging, och erbjuder mer än dubbla effekten jämfört med Teslas superchargers. Den första bil som kan ta en effekt på 350 kW blir Porsches Taycan som väntas ut på marknaden nästa år. De bilar som är på väg ut nu kommer dock att kunna ladda snabbare på den här nya laddaren än de 50 kW-laddare som finns på vägarna i dag. Jaguar I-Pace, Hyundai Kona och kommande bilar från Audi och Mercedes kan ta laddning på mellan 100 och 150 kW.

Det är Fortum Charge and Drive som installerar de två laddarna på McDonalds i Kristinehamn, som en del i den hypersnabbladdar-korridor som ska gå mellan Helsingfors och Oslo. Stationen är förberedd för hela sex stycken HPC-laddare, vilket kommer att göra McDonadsparkeringen i Kristinehamn till nära nog en ”tankstation”.

Elbilen var på plats och laddade långtestbilen, en Hyundai Ioniq, som kan ta 70 kW. Från 8 procent till 94 på under halvtimmen. Upp till 80 procent gick på cirka 20 minuter.

Läs mer om HPC i nästa nummer av Elbilen.

 

Från vänster på bilden: Kenneth Johansson, Värmlands landshövding, Tobias Henmark, chef för Fortum Charge and Drive, Sofia Stadler, projektledare för HPC på Fortum och Henrik Nerell, miljöchef på McDonalds.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!