Framme! Skotskt par kör Nissan Ariya från Nord- till Sydpolen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 dec 2023

Förra våren presenterade det äventyrslystna skotska paret Chris och Julie Ramsey sin plan att bli den första att köra från Nordpolen till Sydpolen. Färdkamrat på den 2.700 mil långa resan blev elsuven Nissan Ariya. Den modifierades en del inför sin tuffa uppgift, bland annat med större däck på 39 tum. Något som ska ha minskat Nissan Ariyas officiella räckvidd på upp till 53,6 mil ordentligt. De större däcken och last på taket gjorde att de fick nöja sig med som mest 32 mil på en laddning.

Men på det stora hela skedde inga större förändringar av drivlinan och i mars i år bar det av från Nordpolen. Nu, nio månader senare, har de nått sitt mål på Sydpolen efter att ha rest genom tre kontinenter. Det är första gången som en bil – oavsett drilina – har kört mellan de båda polerna.

Halvvägs. I september korsade paret ekvatorn i Sydamerika.

Utmaningen inleddes redan i början av resan då klimatförändringar ledde till att de annars frusna vägarna i Arktis började smälta och stängdes ned. Inte helt oväntat var laddinfrastrukturen inte särskilt utbyggd under stora delar av sträckan. Deras Nissan Ariya laddades därför med hjälp av en generator de släpade med sig, när det inte fanns laddstolpar att använda.

Men även solceller som kunde användas under stora delar av dygnet på Sydpolen där det nu råder midnattssol. Samtisigt tvingades de bygga snövallar runt bilen för att skydda batteriet från de iskalla arktiska vindarna och temperaturer över minus 30 grader.

Å andra sidan led Nissan Ariyas elektriska drivlina inte av bristen på syre på de höga höjderna vid Sydpolen, vilket annars kan bli ett problem för bilar med förbränningsmotor.

Syftet med resan var förutom att bli först med att köra från Nord- till Sydpolen att visa på möjligheterna att använda eldrivna fordon vid expeditioner till Arktis.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: