Elbilen logo Meny

Frankrike inför bonus för begagnade elbilar

I de flesta länder inklusive Sverige är det bara vid köp av en ny bil med låga utsläpp som köparen kan få klimatbonus. Så har det hittills även varit i Frankrike, men nu planerar landet att utöka systemet med en bonus även för den som köper en begagnad elbil.

I en intervju med tidningen le Parisien och på Twitter har den franske transportministern Jean-Baptiste Djebbari utlovat att införa en bonus på 1 000 euro för begagnade, rena elbilar.

”För att elbilen bör vara tillgänglig för alla, presenterar jag: 1 000 euro i bonus vid köp av en begagnad”, skriver Djebbari. Begagnat-bonusen ska dock inte vara inkomstprövad.

Ministern har också lovat att skynda på arbetet med att kraftigt bygga ut laddnätverket. Målet är att landet ska ha 100 000 laddpunkter vid slutet av nästa år.

För att stimulera Frankrikes ekonomi efter coronakrisen sjösattes i våras ett omfattande ekonomiskt paket, som också skulle främja klimatarbetet i landet. Bland annat höjdes den vanliga klimatbonusen för nya bilar tillfälligt. Efter årsskiftet går den dock tillbaka till den tidigare nivån på 6 000 euro.

Lotta Hedin

Lotta Hedin

PUBLICERAD: 2020-10-14