Elbilen logo Meny

Gigafactory 1 fortsätter göra vinst

Teslas och Panasonics batterifabrik Gigafactory 1 gick med vinst under årets första kvartal. Det var andra kvartalet i rad som anläggningen var lönsam och nu hoppas båda företagen på att öka produktionstakten, som i dag ligger på 35 gigawattimmar per år.

Samarbetet mellan de båda företagen var varit ansträngt den senaste tiden. Panasonic, som investerade 1,6 miljarder dollar i bygget av anläggningen, fick vänta länge på att göra vinst. Det japanska företaget beslutade även nyligen att dra sig ur solcelssamarbetet vid Teslas anläggning i Buffalo, New York.

Samtidigt har Tesla, som fram till nyligen bara använde sig av Panasonics batterier, inlett samarbeten med sydkoreanska LG Chem och kinesiska CATL.

Icke namngivna källor inom Tesla avslöjade nyligen att CATL:s batterier som ska användas i de Model 3 som tillverkas i Kina kommer att vara de “superbatterier” som Elon Musk tidigare har utlovat.

Men nu verkar Panasonic alltså ha stärkt sina aktier hos elbilstillverkaren. Hur mycket produktionen vid Gigafactory 1 kommer att öka är ännu okänt, men Tesla har tidigare meddelat att anläggningen teoretiskt kan producera 105 gigawattimmar.

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

PUBLICERAD: 2020-10-05