Gigafactory 1 ska tillverka celler med återvunna material från Redwood Materials

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 jan 2022

Användningen av återvunna material ska spela en viktig roll vid tillverkningen av celler i batterifabriken som Tesla och Panasonic driver i amerikanska Nevada. Och det ska ske med hjälp av tidigare Tesla-medarbetaren JB Straubels företaget Redwood Material.

Det meddelade Panasonic vid ett framträdande vid den pågående elektronikmässan CES i Las Vegas.

Inom några månader ska Redwood Materials börja leverera återvunnen kopparfolie för battericeller till amerikansktillverkade Model 3 och Model Y. Den ska komma från uttjänta litiumjonbatterier från både elbilar och hemelektronik.

JB Straubel var tidigare teknisk chef hos Tesla och anses ha spelat en avgörande roll för inte minst företagets batteriteknik. Redan under sin tid hos Tesla grundade han återvinningsföretaget Redwood Materials som han arbetar heltid med sedan han lämnade Tesla 2019.

Förra hösten meddelade företaget att de ska bygga en Gigafabrik för både återvinning av batterier och tillverkning av material som anoder och katoder för batteritillverkning i Nevada. 2025 ska materialen som återvinns där vara tillräckligt för att tillverka batterier för en miljon elbilar per år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!