Grönt ljus för utvidning av Tesla Giga Berlin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 maj 2024

Förra helgen stoppades tillverkningen av Model Y under några dagar vid Teslas europeiska fabrik Giga Berlin utanför den tyska huvudstaden. Orsaken var att olika aktivistgrupper uppmanat till flera dagar med demonstrationer mot Teslas planer på att utöka fabriken. Något som kritiseras av flera miljögrupper då det innebär att mer skog huggs ned och att Teslas fabrik uppges förbruka för mycket av grundvattnet i regionen.

Nu står det klart att Tesla kan gå vidare med en del av utvidningsplanerna. Vid en omröstning hos kommunen där fabriken ligger blev det ja till att låta Tesla bygga en ny tågstation intill fabriken för att transportera bilarna som byggs där. Med det avlastas trafiken i de kringliggande byarna. Enligt lokalpolitikern Pamela Eichmann går upp till 1.900 lastbilar om dagen till och från fabriken.

Fabriken Giga Berlin är upplagd för en årsproduktion på 500.000 fordon. Enligt de senaste rapporterna är tillverkningstakten idag ungefär hälften av det. Tesla har sagt att de vill utöka fabriken för att kunna bygga en miljon bilar om året.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!