Här är fordonen som Tesla planerar lansera i framtiden

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 apr 2023

Under eventet Investor Day i mars presenterade Tesla den tredje delen i sin Master Plan. Under en lång dragning lades en ambitiös plan fram för hur hela världen ska ställa om till att endast använda hållbart producerad el.

Nu har hela Master Plan Part 3 släppts som PDF, där det även hittas en intressant tabell på sida 22 kring Teslas planer kring eldrivna fordon. För att lyckas med en hållbar värld krävs naturligtvis mer än de fyra personbilar och en eldriven lastbil som Tesla idag bygger.

Att Tesla arbetar på en mindre och billigare modell är mer eller mindre bekräftat. Den står upplistad på sidan, där det också går att läsa att den får ett LFP-batteri med en kapacitet på 53 kWh.

Vi får också veta att Tesla ser en möjlighet att kunna sälja 42 miljoner exemplar av modellen, som här saknar namn men kategoriseras som ”Compact”. Det enorma antalet beräknas på att Tesla anger världens totala antalet fordon i segmentet ”Compact” uppgår till 686 miljoner.

Tabellen över fordonstyper

I segmentet ”Midsize” där Model 3 och Model Y ingår ser Tesla en potential att sälja omkring hälften så många bilar, eller 24 miljoner exemplar.

Det visar att Tesla ser en enorm potential i att ta fram en mindre – och förmodligen billigare – elbil.

På sidan listas också andra typer av fordon, bland annat en transportbil (”Commercial/Passenger van”). Att också den har potential visas i att Tesla beräknar en försäljningsvolym på 10 miljoner exemplar. Det är fler än vad som beräknas för Model S, Model X och Cybertruck som förväntas kunna säljas i 9 miljoner exemplar.

Även en buss med ett LFP-batteri med en kapacitet på 300 kWh finns med i listan. Den väntas däremot inte bli en storsäljare på samma sätt som övriga fordon och beräknas säljas i en miljon exemplar.

Även två olika lastbilar nämns, där den ena har ett LFP-batteri på 500 kWh och den andra ett större med NMC-batteri på 800 kWh för längre räckvidd.

Både fordonen och den förväntade försäljningen av dem som listas i Master Plan 3 bör nog tas med en nypa salt. De konkreta planerna kring utvecklingen skiljer sig nog en hel del åt mellan de olika fordonstyperna.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!