Här är landet där Mercedes satsar helt på eldrift

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 aug 2023

Mercedes har satt upp målet att endast sälja eldrivna modeller från 2030. Men målet kommer med en öppen bakdörr, nämligen att det endast gäller för marknader där förutsättningarna tillåter det. Exakt vilka länder och marknader det handlar om har inte sagts. Norge är kanske ett givet förslag. Lite mer oväntat pekas nu Malaysia ut som en marknad där Mercedes kommer sälja endast eldrivna modeller från 2030.

– Människor blir alltmer intresserade av elbilar, andra kommer in på marknaden och det finns en stor efterfrågan. Vi är mycket optimistiska om att vi kan nå detta mål för Malaysia, säger Bettina Plangger som är direktör för Mercedes-Benz Malaysia enligt branschtidningen Automotive News.

Nyligen visade försäljningssiffror att Mercedes har problem att sälja sina eldrivna modeller i Kina, som är världens största marknad för elbilar. Från januari till maj sålde Mercedes endast 6 900 eldriva modeller där, enligt siffror från tyska Handelsblatt. Dåliga försäljningssiffror för elbilar i Kina är ett problem som även andra tyska tillverkare lider av. Både Audi och Volkswagen ingår därför samarbeten med kinesiska tillverkare. Mercedes väljer i stället att öka investeringarna för utveckling av elbilar och anpassa sina modeller för den kinesiska marknaden.

Bättre går det då i Malaysia. Försäljningen av Mercedes eldrivna modeller där har hittills i år ökat med 200 procent. De exakta antalet presenteras inte, men eldrivna modeller ska stå för 30 procent av Mercedes försäljning i Malaysia. Det kan jämföras med Mercedes egna siffror globalt, där elbilar stod för omkring 10 procent av försäljningen. Tidigare i år började Mercedes även sätta ihop modeller lokalt i Malaysia. Även Tesla och BYD har i år börjat sälja elbilar i landet.Förra året ökade försäljningen av elbilar i Malaysia med 860 procent. I rena siffror handlar det ändå om få bilar och antalet elbilar som såldes där 2022 uppgick till omkring 2 600 exemplar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: