Hårda ord hos VW: ”Vi är inte konkurrenskraftiga”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 nov 2023

När Herbert Diess var chef för Volkswagenkoncernen varnade han för riskerna med att inte effektivisera tillverkningen och ställa om till eldrift. Utan det hotades 30.000 jobb att försvinna, ett uttalande han fick häftig kritik för.

Men nuvarande chefen för märket Volkswagen, Thomas Schäfer, är nu inne på samma spår. Under ett möte för anställda meddelades att personalstyrkan kommer minska som en del i att Volkswagen ska spara 10 miljarder euro, över 100 miljarder kronor.

Om det även innebär uppsägningar är ännu oklart. Enligt Volkswagens personalchef Gunnar Kilian ska personalminskningen delvis ske genom stopp för nyanställningar när dagens anställda går i pension.

Thomas Schäfer, chef för märket Volkswagen

Men det är enligt VW-chefen inte enbart personalen som står för kostnader.

”Med många av våra befintliga strukturer, processer och höga kostnader är vi inte längre konkurrenskraftiga som varumärket Volkswagen”, sa Thomas Schäfer vid mötet enligt nyhetsbyrån Reuters.

Under Herbert Diess ledningen presenterades en ny elbilsfabrik i hemstaden Wolfsburg. Där skulle det gå att tillverka elbilar snabbare än i dagens fabriker och beslutet sågs som ett direkt svar på att Tesla etablerade sin, effektiva, fabrik utanför Berlin.

Den nuvarande ledningen hos Volkswagen under Oliver Blume skrotade däremot planerna på en ny elbilsfabrik. I stället byggs en fabrik i USA och de nuvarande fabrikerna i Tyskland ska anpassas för tillverkning av eldrivna modeller.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!