Hertz jätteaffär med Tesla ser ut att innefatta 200 000 bilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 nov 2021

Nyheten om att biluthyrningsföretaget Hertz beställer 100 000 bilar från Tesla gjorde att biltillverkarens aktie tog ett glädjeskutt.

Det redan höga värdet steg ytterligare och Tesla kunde nu ta plats bland Amazon och Apple i klubben för företag värderad till över en biljon dollar.

Detaljer till avtalet mellan Tesla och Hertz är ännu få. En av sakerna so meddelats är att Hertz betalar fyra miljarder dollar för de 100 000 bilarna. Det tolkades som en bra affär för Tesla då det innebär nästan listpris per bil – generellt får hyrbilsföretag stora rabatter när de köper in bilar till sina flottor.

Nu ser det ut som att affären är dubbelt så stor mot vad som tidigare meddelats och även innefattar bilar till tjänsten Uber.

I en intervju med amerikanska CNN säger Hertz vd Mark Fields att hälften av de 100 000 bilarna från Tesla ska ingå i flottan hos Hertz. Den andra hälften ska hyras ut till chaufförer hos Uber till en kostnad på 300 dollar per vecka, omkring 2 500 kronor.

Att det dessutom totalt kan handla om en beställning på 200 000 bilar från Tesla framkom i intervjun med CNN.

–Om den här satsningen lyckas, vilket jag tror den gör, kommer det inom de närmsta tre åren växa till 150 000 bilar från Tesla som erbjuds till Uber från Hertz, sa Mark Fields til tv-kanalen.

Om summan på fyra miljarder dollar som Hertz ska betala till Tesla även innefattar det totala antalet bilar på 200 000 är däremot oklart. Säkert är att Tesla har en säker kund för en tid framöver hos Hertz.

Redan nu i november ska Hertz börja erbjuda Tesla Model 3 i sitt program. För kunder i Sverige kommer det däremot inte märkas av och här har Hertz inga planer på att köpa in bilar från Tesla. Istället erbjuds elbilen Polestar 2 – vilket inte är så oväntat då Hertz i Sverige ägs av Volvo Cars.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: