Honda 0 Series – nystart av elbilsstrategi från grunden

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 jan 2024

Japanska Honda gjorde tog ett första charmigt steg in i elbilsvärlden med Honda e. Den följdes förra året upp av den betydligt mer slätstrukna elsuven Honda e:Ny1, som vi provkörde förra sommaren. Den byggde på den nya plattformen e:N, men om den nu är på väg att ersättas eller ingår i den fortsatta satsningen på elbilar är oklart.

Konceptet ”Saloon” från Honda 0 Series

För under den pågående elektronikmässan CES i Las Vegas har Honda nu visat smakprov på framtiden i form av två nya koncept. Den nya generationen elbilar går under namnet ”Honda 0 Series”, där nollan står för elbilar som har designats om från grunden. Den nya generationen är planerad att lanseras i USA under 2026. Först ut blir den en serieversion av det nu visade konceptet ”Saloon”.

Hur slutresultatet blir återstår att se, men som koncept är det en futuristisk blandning av sedan och sportbil med ett högt och extremt framträdande bakparti. ”Saloon” ska visa på kärnan av nya 0 Series där Honda vill skapa lättare och lägre elbilar än idag. Något som ska ge bättre aerodynamik och längre räckvidd enigt mottot ”Tunn, lätt och smart”.

Vikten ska reduceras genom batterier som både är lättare och har högre energitäthet än dagens. Några detaljer om vad för batterier Honda syftar på fick vi inte. Men det lovas korta laddstopp då batterierna ska gå att fylla från 15 till 80 procent på max 15 minuter. Utöver det ska batterierna ha kvar 90 procents kapacitet efter tio år. Även körglädje ska stå i fokus, bland annat med styrning genom steer-by-wire vad Honda beskriver som sina erfarenheter ”inom utveckling av robotteknik”.

Konceptet ”Space Hub”

Det andra konceptet är döpt till ”Space Hub” som särskilt betonar flexibilitet. Även ”Space Hub” har ett markant bakparti utan bakruta. Honda beskriver konceptet något otydligt som ”ett nav som förbinder människor med människor och människor med samhället”. På bilderna syns en rymlig och avskalad interiör med säten mitt emot varandra som fortsätter i en linje utmed bilens sidor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!