Hypersnabb Lotus blir försenad

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

5 okt 2020

Lotus första elbil Evija försenas med fem månader. Detta enligt ett utskick som den brittiska sportbilstillverkaren har gjort till kunder som har beställt bilen, rapporterar Autocar.

Fabriken färdigställdes för produktion redan i februari, men företagets vd Phil Popham säger till tidningen att coronapandemin tvingar företaget att skjuta upp de första leveranserna av 2000-hästarsbilen.

– Vi har förlorat fem månader av testmöjligheter, framför allt på europeiska fastlandet. Vi gick miste om möjligheten att testa bilarna i värme i Spanien. Det är inte lätt att åtgärda, eftersom man måste boka anläggningar och kön är lång eftersom alla [biltillverkare] sitter i samma båt.

Bilen blir mycket exklusiv – bara upp till 130 exemplar ska tillverkas och de som ska levereras första året är redan förbokade. Det senaste beskedet är att de får sina bilar nästa sommar.

Bilen må bli försenad, men prestandan är det inget fel på. Noll till hundra ska gå på “under tre sekunder”, noll till 300 kilometer i timmen på “under nio sekunder”. Sedan fortsätter accelerationen till i alla fall 350 kilometer i timmen. Räckvidden är också rejält tilltagen: 400 kilometer – vid körning i normala hastigheter. Allra mest imponerar dock laddhastigheten. Företaget uppger att full laddning ska ta “under tio minuter”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: