Hyundai storsatsar på vätgasteknik

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

30 sep 2019

Hyundai har tagit nästa steg i planerna på att sälja minst 1 600 vätgasdrivna tunga lastbilar i Europa. Den sydkoreanska fordonstillverkaren har inlett ett samarbete med Hydrospider, ett schweiziskt företag som senare i år ska driftsätta en anläggning som framställer vätgas.

”Vätgasfabriken” på 2 megawatt ska drivas av elektricitet från det över 100 år gamla vattenkraftverket i Gösgen, meddelar de båda företagen. Gasen ska sedan användas för att tanka elfordon i såväl Schweiz som grannländerna.

De första leveranserna av Hyundai H2 XCIENT är planerade till nästa år. Fordonen drivs av elektricitet som genereras av bränsleceller med en sammanlagd kapacitet på 190 kilowatt och de sju tankarna, som rymmer totalt 35 kilo vätgas, uppges ge en räckvidd på 400 kilometer.

Det sydkoreanska företaget har även inlett en vätgasoffensiv i Nordamerika och tecknade förra veckan en avsiktsförklaring med den amerikanska motortillverkaren Cummins med målet att utveckla nästa generations bränslecellsteknik för tunga fordon.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!