I helgen är det dags för elbilsmässan eCarExpo i Friends Arena

PUBLICERAD: 2022-04-29

Årets valborgshelg bjuder på extra vårgodis för alla elbilsintresserade med eCarExpo i Stockholm. Mässan pågår från idag, 29:e april, till söndag 1:a maj i Friends Arena och årets upplaga är större än någonsin.

Ett stort antal olika elbilsmodeller går att provköra på plats – både utomhus och på en unik inomhusbana som löper under läktarna på Friends Arena.

På 10 000 kvadratmeter utställningsyta visar ett hundratal utställare nyheter kring allt som har med elbilar och laddning att göra. Under mässan passar flera tillverka på att bjuda besökare på inte mindre än tio Sverigepremiärer.

Audi och Polestar visar upp nya spännande koncept i form av elkombin Audi A6 Avant e-tron och den eldrivna roadstern Polestar O2.

Nissans nya elbil Ariya blev försenad, men under eCarExpo är det äntligen dags att visa upp modellen för svensk publik. Med en räckvidd på över 50 mil och det nyutvecklade systemet e-4ORCE för fyrhjulsdrift visar Ariya på vad vi kan vänta oss hos nästa generation elbilar från Nissan.

Kia kommer med nya uppdaterade Kia Niro och prestandaversionen av populära elsuven EV6 som då heter Kia EV6 GT och bjuder hela 585 hästkrafter.

Prestanda hittas också hos Mercedes där det är Sverigepremiär för Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+. När AMG har tagit sig an den redan lyxiga elbilen Mercedes EQS blir det extra allt med upp till 761 hästkrafter, ett vridmoment på 1 020 Nm och 0-100 km/h på 3,4 sekunder.

Från Volkswagenkoncernen är det Sverigepremiär för de båda crossoversuvarna Volkswagen ID.5 och Skoda Enyaq Coupe iV. Den lanseras först som sportiga Skoda Enyaq RS med fyrhjulsdrift och 299 hästkrafter och det är också den versionen som finns på plats.

Volkswagen kommer också med den efterlängtade eldrivna folkabussen ID. Buzz. Under eCarExpo finns transportversionen ID. Buzz Cargo på plats och visas för första gången i Sverige.

Flera kinesiska märken har eller är på väg att lanseras i Sverige och under mässan finns det chans att bekanta sig med ett helt nytt. Skywell visar upp elsuven ET5 som möter besökarna redan vid entrén.

Att eldrift fungerar i mer än bilar finns det också exempel på. Xpeng arbetar på flygande bilar och på mässan visas Xpeng 2 upp, en flygande ”drönarbil”.

Mer jordnära är franska Moonbikes som har tagit fram världens första eldrivna snöskotercykel, som går att spana in på mässan.

För alla som vill fördjupa sina kunskaper kring elbilar sker det massor av seminarier och föreläsningar om allt från laddteknik och branschens framtid.

Fredag är branschens dag och på lördag klockan 10 öppnar dörrarna för alla besökare. Inträdet kostar 190 kronor, eller 95 kronor för studenter och pensionärer. Barn under 15 år går in gratis tillsammans med en vuxen.

Vi på Elbilen finns på plats med en egen monter så kom gärna förbi och snacka elbil med oss. Vi ses på eCarExpo!

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2022-04-29